De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Gert Jordens van het Jessenhofke

Jessenhofke

Motto:  Hier gaat niets verloren.

Jessenhofke brouwt eerste cradle-to-cradlebier

Biologische brouwerij Jessenhofke ontwikkelde in samenwerking met de biologische seitanmakerij Maya het Maya-bier. Dat is het eerste bier ter wereld gebrouwen volgens het cradle-to-cradle (C2C)-principe.

Jessenhofke brouwt lokaal bier met lokale producten. Als overtuigd bioconsument en -producent gaat bierbrouwer Gert Jordens veel verder dan het afpunten van de voorwaarden
om zijn bier biologisch te mogen labelen. "Ik beperk het transport en rijd op lpg. Het water in onze brouwerij verwarmen we met een zonneboiler. Voor het koelwater gebruiken we regenwater, dat we dan laten teruglopen. Het lageren gebeurt gewoon buiten in de kou, zonder bij te koelen."

Restproduct van seitan als grondstof voor bier

Met het Maya-bier gaat de brouwerij nog een stap verder. Voor de productie van dat bier ging Jessenhofke een samenwerking aan met het bedrijf Maya. Dat produceert onder meer seitan, een vegetarische eiwitbron op basis van tarwe. Gert Jordens: "Toen de mensen van Maya me vertelden dat er in hun spoelwater heel wat zetmeel zit, deed dat bij mij een belletje rinkelen. Omdat water en zetmeel twee essentiële ingrediënten van bier zijn, begon ik ermee te experimenteren. Ik verving het brouwwater gedeeltelijk door het zetmeelrijke restproduct van de Maya-seitan. Dat resulteerde in het eerste bier gebrouwen volgens het C2C-principe: het Maya-bier."

Certificaat nog niet rond

De C2C-filosofie (van wieg tot wieg) beschouwt afval als voedsel of grondstof. Volgens dat concept kunnen alle materialen na hun leven in het ene product nuttig worden
ingezet in een ander product. Alle restproducten moeten kunnen worden hergebruikt of milieuneutraal zijn om de kringloop compleet te maken en dat zonder kwaliteitsverlies.

Gert Jordens: "De C2C-certifiëring is nog niet rond omdat de procedure niet op maat van levensmiddelen gemaakt is. Toch gaat hier niets verloren. Het Maya-bier is niet alleen gebrouwen met restwater. Met de draf maken we nadien brood dat we gebruiken bij onze bierproeverijen of het gaat naar een bakkerij in de buurt.

Contactgegevens dienst

Milieu en Natuur - Planning en Beleid, Afdeling Milieu en Natuur, Directie Omgeving
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 83 38
fax 011 24 92 35
e-mail minaplanning@limburg.be


Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Neem ook deel aan de groepsaankoop zonnepanelen - www.limburgkiest.be - limburg kiest zonne-energie
Limburg gaat klimaatneutraal - Lokale klimaatprojecten
Meer weten over Limburg Stapt Over? Klik hier! Logo provincie Limburg

Nieuws

dinsdag, 13 februari 2018
man met tulband staat tot boven zijn middel in het water in een ondergelopen straat en kijkt ons aan
Tijdens zijn geanimeerde presentatie brengt Peter Boussemaere jou de essentie bij van de klimaatkwestie. Deze lezing kadert in de Klimaatbende van Alken, een samenwerkingsverband van de scholen van...
donderdag, 08 februari 2018
Kansen voor natuur in Limburg (politiek debat) - dinsdag 27 februari 2018 - www.provinciaalnatuurcentrum.be - VLM Fotograaf Tom Frederix
Op 27 februari 2018 organiseert het Provinciaal Natuurcentrum een politiek debat. Onder leiding van VRT-journalist Bart Cortoos gaan afgevaardigden van zes politieke partijen met elkaar in...
woensdag, 07 februari 2018
Gele maaimachine maait de bermen
Provincie Limburg, het Provinciaal Natuurcentrum en het Centrum Duurzaam Groen nodigen uit voor het Platform Openbaar Groen "Een vernieuwde kijk op bermen". Deze studiedag richt zich voornamelijk...